Bebeklerde Kolik Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

5
(1)
Yeni doğan bebeklerde, sebebi bilinmeyen kasılma ve uzun süreli önlenemeyen ağlama krizleriyle belirti veren “kolik”, sıkıntılı bir gaz sancısıdır. Bu sancılı rahatsızlık, bebeklerin %20’ sinde görülen yaygın bir yeni doğan sindirim problemidir. Bebeğin çıkardıktan sonra rahatlamasını sağladığı bu gaz, ağlama esnasında yutmuş olduğu hava olduğu düşünülmektedir.
 Haftanın 3 günü ve genellikle 3 saat boyunca bebeğin susmadan ağlaması, kasılma ve huzursuz olmasıyla dikkat çeker. Bu durumun görülmesi, bebekte kolik olma ihtimalini gündeme getirir ve ancak doktor muayenesi sonucunda kolik tanısı konulabilir. Bu bebekler tıp literatüründe“kolik bebek” olarak tanımlanır.
 Bu devamlı ve dindirilemeyen ağlamalar, gün boyu sürer ve bebeğin gaz çıkarması sonucu kesilir. Ancak bu suskunluk, sorun bitti demek değildir. Ağlama ve kasılma kısa bir süre sonra tekrar başlar. Bu nöbetlerin, başka bir nedeni olmaması durumunda, 3-4 aydan sonra azalarak geçer.
Bu dönem ebeveynleri zorlu ve sıkıntılı sürece sokmaktadır. O yüzden ebeveynler, bebeği rahatlatan bazı yardımcı yöntemleri öğrenmelilerdir. Bu yöntemler, aileye bebeğin doktoru tarafından tavsiye edilir.

Kolik BebekBelirtileri Nelerdir?

Yeni doğan bebekleri, oldukça hırpalayan ebeveynleri çok üzen bu rahatsızlığın belirtileri şunlardır;
  • Bebekler nöbet esnasında bacaklarını karınlarına doğru çekerek ağlarlar.
  • Sancılanma esnasında sırtını gerer, ellerini yumruk yaparlar.
  • Böyle bebeklerin karnı şiş olur ve gaz çıkardığında veya dışkıladığında rahatlarlar.
  • Kolik bebeklerin emzirme anında birden ağlamaya başladıkları ve memeyi bıraktıkları, biraz sonra tekrar meme aradıkları görülür.
  • Sebebi bilinmeyen bu ağlamaları, normal ağlama sesinden değişik ve daha yüksek olur, ağlama süreleri ise en az üç saat devam eder. Çok nadir olmakla beraber 24 saat hiç susmadan ağladıkları da görülmüştür.
  • Ağlama sırasında yüzlerinde kızarıklık ve renk değişikliklerin olma durumumun yaşanması.

Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?

Sağlıklı bebekler doğdukları andan itibaren ağlamaya başlarlar. Bu ağlamaları genel olarak açlık, altını kirletme, üşüme veya fazla sıcak hissetme gibi sebeplerle olur. İhtiyaçları giderildiğinde susarlar.
 Ancak kolik bebeğin ağlama şekli ve şiddeti çok değişiktir. Daha uzun sürer, yüzünde çektiği sancıyı yansıtan ifadeler vardır, kasılmalar yaşar ve el ve ayaklarını savururlar. Bu gibi davranışlar yoğun ağlamaya eşlik eder.
 Bazı (orta kulak iltihabı, idrar yolu iltihabı, bağırsak düğümlenmesi ve fıtık gibi) rahatsızlıklar da uzun ve şiddetli ağlamalara sebep olur. Bebekteki ağlamaların sebeplerini öğrenmek için bebeği bir çocuk doktorunun muayene etmesi gerekmektedir. Çocuk doktoru bebeğinizi fiziksel olarak muayene edip ebeveynlerine soracağı sorular ve ebeveynlerden aldığı soruların cevapları doğrultusunda teşhiste bulunabilir.
 Çoğunlukla farklı durumlardan şüphelenilmediği sürece herhangi bir laboratuar testlerine gerek kalmaz. Ayrıca doktorunuz tarafından bebeğinize kolik teşhisi koyulmuşsa doktorunuz, gaz sancılarını giderici veya hafifletici diyet, bitkisel çay gibi çareler önerebilir.

Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir?

 Bebekler de düzen çok önemlidir. Kolik durumunda ise bebeğin beslenme ve uyku düzenini bozacak şekilde uzun süren ağlamalar olduğu için uygulanacak bazı yöntemler sayesinde bebeğinizi rahatlatmalı ve sakinleştirmelisiniz. Ancak hangi yöntemin bebeği teskin edeceği, mevcut alternatifleri tek tek denemekle tespit edilebilirsiniz. Bu yöntemleri art arda denerseniz bebeğiniz daha çok öfkelenir ve ağlama şiddeti artar. Yöntemlere bakacak olursak;

  • Öncelikle bebeğinizin aç ya da altının temiz olduğundan emin olun
  • Bebeği, yavaş ve ritmik bir şekilde kucakta sallayın.
  • Bebek anne ya da babasının göğsüne yatırılınca güven duyar. Bu pozisyonda kucakta tutulan bebeğin sırtına veya poposuna hafif temaslarla ritmik dokunmalar, onu sakinleştirebilir.
  • Bebek arabasıyla gezdirilmesi, bebeğe anne veya babasının ninni söylenilmesi, düşük frekanslı müzik dinletilmesi ile bebeğin sakinleşmesi sağlanabilir.
  • Bebeğin sırtı hafifçe sıvazlanabilir
  • Bebeğin karnına hafifçe masaj yapılabilir
  • Eğer bebeğiniz emzik kullanıyorsa emzik verilebilir
  • Bebeğinizi ılık su ile banyo yaptırabilirsiniz
 Ayrıca bebeğinizi emziriyorsanız annenin yediklerine de dikkat etmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Kolik Bir Hastalık Değildir

 Bebeklerde görülen kolik, aslında bir hastalık değildir, tedavi gerektiren bir durum da değildir. Burada amaç bebeği sakimleştirmek ve ağlama nöbetlerini dindirmektir. Bu süreç aslında bebeğin yeni hayatına alışma dönemi olup, anne ve babasıyla kurulacak sevgi, şefkat ve sabır içerikli iletişimlerle, belli bir sürede bitecek doğal bir hâldir.

Bu gönderi ne kadar faydalıydı?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 1

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

Yorum Yazınız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir