Bebeklerde Kulak Temizliği ve Bakımı

5
(1)
Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümelerinde temizliğin önemi oldukça büyüktür. Bebeklerde kulak temizliği ve bakımı da bu temizliğin önemli bir parçasıdır. Bebek cildinin hassas olması ve temizliğin bebek için önemli olması kulak temizliği ve bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken pek çok noktayı söz konusu haline getirir. Bu konuda anne ve babaların kulak temizliğindeki önemli noktalara dikkat etmesiyle birlikte bebeklerin genel sağlık düzeyi de olumlu etkilenecektir.

Bebeklerde Kulak Temizliği ve Bakımı Neden Önemli?

 Bebeklerin ciltleri yetişkinlere göre daha hassas ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bebeklerin kulak temizliğine dikkat edilmelidir. Bebeklerde kulak içinde yer alan kirler anti bakteriyel ve koruyucu bir özelliğe sahiptir. Ancak kulak temizliğine yeterli özen gösterilmezse mikroplara açık hale gelip birçok hastalığın başlangıç noktası da olabilmektedir.
  Bunun için düzenli olarak kulak kirlerinin temizlenmesi gerekmektedir. Ancak buradaki düzenli temizlemek demek sürekli temizlemeye çalışmak demek değildir. Özellikle bebeklerin banyo sonrasında kulak arkalarının ve kulak içinin bekler için özel üretilmiş ıslak mendil ya da kulak çubukları ile temizlenmesi doğru olacaktır. Bebeklerde kulak temizliği ve bakımı haftada en çok 2-3 gün olacak şekilde planlanmalıdır.

Bebeklerde Kulak Temizliği ve Bakımı Neden Önemli?

  Bebeklerde kulak temizliği ve bakımı özellikle enfeksiyon riski oluşturabilecek pek çok durum için oldukça koruyucudur. Bazı bebeklerde çevresel ve ailesel faktörler nedeniyle kulak içi enfeksiyonları daha sık görülebilir.
 Bu durumda kulak sağlığını korumak ve gerekli bakımları yapmak oldukça gereklidir. Kulak temizliği ve bakımı için bebekleri banyo yaptırmayı beklemek doğru olacaktır. Uygun su sıcaklığı ve bebek için uygun şampuanların tercih edilmesi cildi rahatlatır. Daha sonra kulağı yumuşak özelliğe sahip olan bebekler için özel üretilmiş pamuklu ürünlerle temizlemek doğru olacaktır.
Bebeklerde kulak temizliği ve bakımı için şu adımları izleyebilirsiniz
  • Bebeğiniz için rahatlatıcı bir banyo yaptırabilirsiniz.
  • Banyo sonrasında tüm bedeni kurulayabilirsiniz.
  • Kulak bakımı için bebeklere uygun yumuşak özellikli bir havlu, ıslak mendil ya da pamuk kullanabilirsiniz.
  • Öncelikle kulağın dış yüzeyini yumuşak hareketlerle ve masaj yapar gibi ıslak mendil ile temizleyebilirsiniz.
  • Sonrasında kulağın iç yüzeyini yumuşak hareketlerle temizleyebilirsiniz.
  • Bebeğin kulağını temizleyeyim derken kiri dağıtmamaya özen göstermelisiniz.
  • Bebeğin kulağına fazla baskı yapmamaya ve kulak içine parmak sokmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Bebeğin kulak kanalının içine girmeyecek şekilde bebeklere özgü üretilmiş olan pamuklu kulak çubukları ile de bebeğin kulağının iç kısmını yüzeysel olarak kulağının içine girmeden temizleyebilirsiniz. Kulağının iç kısmına girmeniz durumunda kiri ileriye doğru itmiş olabilir ve bunun sonucunda da kulak iltihaplanmalarına sebep olabilirsiniz.
 Bu adımlara dikkat edildiğinde her iki kulak içinde kulak temizliği özenli bir şekilde tamamlanmış olacaktır. Eğer bebeğinizin kulağı çok fazla kirli ise doktoruna götürüp doktorundan destek alabilirsiniz.

Bebeklerin Kulak Temizliği ve Bakımında Hangi Ürünler Kullanılabilir?

 Bebeklerin kulak temizliği ve bakımı konusunda bebeğin son derece hassas bir yapıya sahip olmasından dolayı bazı ebeveynler tarafından endişeli bir durum olarak görülebiliyor. Yaşanılan endişe ve kaygıyı anlayabiliyoruz ve siz değerli ebeveynler bu durumun üstesinden koruyucu ürünler kullanarak gelebilirsiniz.
 Ancak bebeğin genel sağlığında bir problem söz konusu değilse farklı bir ürünün kullanılması doğru değildir. Temizlik ve bakım konusunda öncelikli olarak doktorunuzun önerilerine dikkate almak doğru olacaktır. Sosyal medya ya da sosyal çevreden aktarılan ürünleri bebeklere uygulamak olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Bebeklerin kulak temizliğinde yetişkinler tarafından kullanılan kulak çöpleri ya da temizleyici ürünler bebekler için uygun değildir. Bu döneminde bebeklerin hareketlerine ve davranışlarına dikkat edilerek kulakla ilgili herhangi bir problemi olup olmadığı kontrol edilebilir. Bebeğin kulak kirinin ne zaman tehlikeli bir noktaya geldiğini anlamak için bebeğinizde bazı belirtiler meydana gelmektedir. Bunların başlıca belirtileri;
  • Bebeğinizin elini sürekli kulağına götürmesi
  • Kulağını ya da çevresini kaşıma davranışında bulunması
  • Kulak kirinin kahverengiye çalan bir renkte olması
  • Kulağında akıntının olması ve bu akıntının kötü kokuya sahip olması
  • Bebeğin duymasında azalma olması
gibi bir problem gözettiğiniz zaman mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Bu gönderi ne kadar faydalıydı?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 1

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

Yorum Yazınız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir