5
(1)
Bebeklerde fazlasıyla rastlanan bir durum olan mide içeriğinin yemek borusundan ağza kadar gelmesine reflü denir. Bazı bebeklerde bu kusma olarak seyredebilir. Genellikle ilk 6 ayda görülme sıklığı fazladır.
Bebekler de reflünün çok fazla görülmesinin sebebi bebeklerin uyku aralarında sıklıkla beslenmesidir. Çoğu doktor bunun yapılmaması gerektiğini söylemektedir. Bazı doktorlara göre bebekler son öğünden sonra bebeklerin uyuması için en az 2 saatin geçmesi gerektiğini savunmuşlardır. Anne sütüyle beslenen bebeklerde reflü görülme olasılığının daha az olduğu öne sürülmekle birlikte bunun yanında bebeğin temiz bir ortamda yaşaması, temiz hava koşullarına sahip olması da önemli bir detaydır.
Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde reflü kendini farklı şekillerde belli etmektedir. Belirtileri dikkate alınmalı, gerekli müdahaleler yapılmalıdır.
Temel belirtileri;
- Çok sık ve fazla kusma
- Bebeğin sürekli ağlaması ve huzursuzlanması
- Bebeğin beslenmek istememesi
- Bebeğin uykuya dalmaması
- Sürekli ağlamalar
Bebeklerde görülen bu durumlar reflü belirtisidir ve bebeklerde reflü beslenme önerileri ile geçebilmektedir.Temel reflü belirtilerinin yanında öksürük, yutma zorluğu, bebeğin kilo almasında problemler de görülmektedir.
Bebeklerdeki Reflüye Neden Olan Etmenler Nelerdir?
Bebeklerde görülen bu durumlar reflü belirtisidir ve bebeklerde reflü beslenme önerileri ile geçebilmektedir.Temel reflü belirtilerinin yanında öksürük, yutma zorluğu, bebeğin kilo almasında problemler de görülmektedir.
Bebeklerdeki Reflüye Neden Olan Etmenler Nelerdir?
Bebeklerdeki mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığın tam olarak gelişmemiş olmasından dolayı mide içeriğinin ağza gelmesi söz konusu olabilir.
- Bebeklerin gereğinden fazla beslenmesi ve hızlı emzirilmesi gibi durumlarda, mide kapasitesini aşmasından dolayı bebeğin yemeği sindirememesi,
- Bebeklerin yatma pozisyonlarındaki sorunlar,
- Bebeklerin gazının çıkarılmaması, emzirirken yanlış yöntemler seçilmesi, yanlış biberon seçimleri gibi durumlar bebekler için reflüye davetiye çıkartabilir.
- Bebeğin süte olan alerjisi sonucu reflünün oluşması.
- Pasif sigara içiminin olması da bebekte reflüyü arttıran bir nedendir.
- Bebeğin karnını sıkacak giysiler giydirilmesi de reflüye sebep olabilmektedir.
Bebeklerde Reflü Ne Zaman Geçer?
Genellikle bebeklerde 1-4 ay civarında daha yaygın olarak gözüken reflü belirtileri ilerleyen aylarda azalarak bitmektedir. 2 yaşından büyük bebekler de reflü belirtileri olması farklı problemlere dayandırılmaktadır.
Bebeklerde 2 yaşından sonra reflünün devam etmesi nadir durumlardan bir tanesidir. Hafif seyreden reflüsü olan bebeklerde genellikle 6 ay ile 1 yaş arasında reflünün geçtiği gözlemlenmiştir. Bunun dışında normal reflü hastalığı belirtileri 18 aya kadar devam edip, daha sonrasında bitiş gösterebilir.
Bebeklerin reflü dönemi içerisinde kolaylıkla geçmesi adına bebeğin az miktarda ve sık sık olarak beslenmesi önerilmektedir. Bebeklerde reflü, beslenme önerileri ile düzeltilebilecek olup, hem bebeğin yaşam standardını iyileştirmek, hem de sağlıklı besinler almasını sağlamak adına reflüsü olan bebeklerin beslenmelerine dikkat edilmelidir.
Bebeklerde reflü beslenme önerileri ile azaltılabilir ve hatta bitirilebilir. Önemli olan bebeklerin bu sorununun fark edilip gerekli önlemlerin alınması ve bebeğe uygun beslenme listesinin oluşturulması gerekmektedir.
Bebeklerde Reflü ve Beslenme Önerileri
Beslenme ve Emzirme
Bebek sık ve az beslenmelidir. Mide fazla doldurulmamalı ve böylece reflü riski azaltılmalıdır. Anne sütü bebekler için ideal bir besin kaynağı olduğundan dolayı, emzirmek bebekler için iyidir. Bebekler için özel sindirim enzimleri anne sütünde olmasından dolayı bebeklerin sık sık emzirilmesi tavsiye edilir.
Mama Yapımı
Mamaya geçmiş olan bebeklerde reflüye özel olan mamalardan ve sindirim açısından bebeğe sorun çıkartmayacak olan mamalardan tercih edilmelidir. Bebek uygun olarak hazırlanmalı, fazla koyu hazırlanmamalıdır.
Gaz Çıkarma
Bebeğin her beslenmeden sonra gazının çıkartılması önemlidir. Bebeğin gazını almak için yapılabilecek masajlar ve bebeği 45 derecelik açıyla beslemek ve bebeğin sindirim sürecini rahatlatacaktır.
Hangi Yiyecekler Tercih Edilebilir?
Ek gıdaya başlayan bebeklerde pirinç lapasının yedirilmesi önerilmektedir.Portakal suyu, kahve, asitli içecekler, içerisinde kafein barındıran içecekler veya yiyecekler, bazı bebekler için çikolata ve kakao kullanılan yiyecek ve içecekler, içerisinde çok fazla asit ve baharat bulunduran mide asidini artırabilecek olan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
Yatmadan önce yemek tüketmemeye dikkat edilmeli, bebeklerin beslenmeleri uyumadan birkaç saat önce yapılmalıdır.Yeterli ve gerekli vakitlerde bebeklerin su alımı sağlanmalıdır. Bazı bebeklerin süt ve süt ürünlerine alerjisi olmasından dolayı doktora başvurarak bu ürünler sınırlandırılmalıdır. Emziren annelerinde reflüyü artırabilecek olan asitli gıdaları tüketmemeleri gerekmektedir. Çok fazla çikolata, asitli içecekler, kafeinli içecekler tüketen anne adaylarının sütleri ile birlikte bebeğe bunların geçebileceğinden dolayı bunları tüketmemeleri önemlidir.
Bu gönderi ne kadar faydalıydı?
Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!
Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 1
Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.