5
(2)
Bebeklerde solunum yolu enfeksiyonları sıklıkla görülen bir hastalıktır. Bağışıklık sistemleri daha tam anlamıyla gelişmemiş olan bebeklerin, solunum sistemleri de zayıftır. Bundan dolayı bebeklerde solunum yolu enfeksiyonları kolaylıkla görebilmektedir.
Özellikle kış aylarında kendini çok fazla gösteren solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları, belirtileri ile birlikte birbirlerine çok fazla benzemesinden dolayı teşhis koymakta zorluk yaratmakta ve gerekli tedaviyi zorlaştırmaktadır. Bunun için bebeklerde solunum yolu enfeksiyonları konusunda tedavi ne kadar önemliyse tanıyı doğru koymak da o kadar önemli bir durumdur. Doktor muayenesi sonucu ilaçların düzenli olarak alınması ve hijyen kurallarına uyulduğu taktirde çabucak üstesinden gelinebilecek bir rahatsızlıktır.
Bebeklerde Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Enfeksiyon belirtileri her ne kadar çoğu hastalıkta benzerlik gösterse de tedavi için bebek dikkatli ve özenle incelenmelidir. Ebeveynlerin bebeklerini gözlemlemeleri sonucunda aşağıdaki belirtiler varsa enfeksiyondan bahsedilebilir.
Belirtilerden bazıları;
- Öksürük ve hapşırık
- Burun akıntısı ve burnun tıkalı olması
- Baş ve boğaz ağrısı
- Bebeğin ateşinin yüksek olması
- Sebebi olmayan ağlamalar
- Uyumada zorlanma
- Bazı alt solunum yolu hastalıklarında normalden düşük ateş
- Nefes alıp vermede hırıltılar
- Bebeğin oksijen alamaması
- Bazı durumlarda kusma ya da ishalin olması
Bunlar genel belirtiler olmakla birlikte, her bebek için ayrı testler yapılmalı ve en doğru sonuca ulaşılmaya çalışılmalıdır. Ayrıca öksürük ve hapşırık yolu ile ulaşıcı özellik taşıdığı için dikkat edilmesi de gerekir.
Bebeklerde Solunum Yolu Enfeksiyonları İçin Tanı Nasıl Koyulur?
Solunum yolu enfeksiyonları alt ve üst solunum yolu olarak ayırılır. Bunun için hangi hastalığın olduğu belirlenmelidir. Bebeklerde enfeksiyon belirtileri incelendikten sonra klinik belirtiler ve muayene bulguları ile tanı konulmaya çalışılır. Bebeğin durumuna göre gerekli testler yapılmalıdır. Genellikle önlenebilecek hastalıklardandır. Ancak yine de dikkat edilip ileri boyuta gitmesini önlemekte gerektiği unutulmamalıdır. Genel anlamda viral enfeksiyon geçirmekte olan bebeklerde belirtiler 1 ila 3 gün içinde kendini gösterir ve 7 ila 10 gün içerisinde iyileşme sürecine girebilirler. Fakat hastalık üst boyutlara ulaşmışsa ve tedavi gerektiriyorsa bir uzman aracılığıyla gerekli tedavilerin yapılması gerekmektedir.
Bebeklerde Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler
Bebeklerin bağışıklık sistemi biz yetişkinler gibi olmadığı için özellikle havaların soğuması, hijyensiz ortamda ya da aşırı kalabalık ortamda bebeğin bulunması solunum yolu enfeksiyonu kapmasını sağlayabilir. Öncelikle böyle ortam yada durumlarda bebeğin olmamasını sağlamak gerekli. Solunum yolu enfeksiyonu geçiren bebeğin, aile bireylerinin de dikkat etmesi gereken durumlar söz konusudur. Hem bebeğin özenli bakımı için hem de hastalığın bulaşıcı özelliği olduğu için diğer insanlara bulaşmaması için dikkat edilmeli. Gereken tanı ve tedavi yöntemi belirlendikten sonra hastalık daha kolay atlatılabilir. Hastalıklara karşı bebeğimiz korumak için aşağıdaki maddelere dikkat edilmeli;
Bol Sıvı Tüketimi
Bebekler çeşitli yollarla enfeksiyon döneminde sıvı kaybedeceğinden dolayı bebeğe bol sıvı tüketimi yaptırılmalıdır.
Beslenme
Bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa, anne bu dönemde kendi besin kaynaklarına dikkat etmeli ve bir uzman görüşü almalıdır. Çünkü anne sütü ile bebeğe geçmektedir. Ek gıda alabilen bebeklerde uzman tavsiyesi ile meyve yedirilebilir. Bebeklerin bu dönemde iştahı kapalı olabileceğinden dolayı beslenmek için zorlanmamalıdır.
Ilık Banyo
Bebeklere ılık banyo yaptırmak, vücut ısısını dengelemeye yardımcı olur. Bebeklerin bu dönemde çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda bulunmaması gerekmektedir.
Hijyen
Bebekle temas edecek olan kişilerin hijyenine dikkat etmesi, ellerini yıkaması, bebeğe karşı hapşırmaması gerekir. Hasta kişilerden bebeğin uzak tutulması gerekli.
Bebeklerde Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler
Enfeksiyonların tedavisinde özellikle bir uzmana başvurmak gerekmektedir. Genel anlamda özel bir tedavilerinin olmamasının yanında öncelikli hedef enfeksiyonun semptomlarının azaltılması ve bunun yanında tedavi yöntemlerinin tercih edilmesidir. Ağrı ve ateşin olması durumunda özellikle ağrı ve ateş giderilmeye çalışılmalıdır. Burun akıntısı ve nefes alma ve vermedeki zorluklar için burun açıcı spreyler (serum fizyolojik ile aspire edilmesi) ile düzenli olarak bebeğin burnu temizlenmelidir. Doktor tavsiyesi doğrultusunda bitki çayı içirmek. Sigaralı ortamdan bebeğinizin uzak tutulması gerekir.
Özellikle rahatlatıcı tedavi yöntemleri seçilmeli, söz konusu bir bebek olduğundan dolayı hekime başvurmadan, gereksiz ve fazla ilaç kullanılmamalıdır. Bazı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotikler tedavi için seçilse de, genel anlamda tercih edilmemektedir. Çünkü antibiyotik bakterileri öldürür, üst solunum enfeksiyonuna sebep olan virüsleri yok edemez.
Bu gönderi ne kadar faydalıydı?
Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!
Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 2
Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.