5
(1)
Annenin bebeğini emzirmesi, anne ve bebeğin birbiri ile olan bağını kuvvetlendirdiği gibi bebeğin anne sütünden aldığı vitamin ve mineraller bağışıklığını kuvvetlendirirken, annenin de doğumdan sonra emzirmeye başlamasıyla psikolojik ve fiziki olarak kuvvetlenmesini sağlar. Bu sebeple ki doğru emzirme yöntemini bilmek gerekir.
Bebeğin yeterli oranda süt alabilmesine imkân tanıyan doğru emzirme yöntemleri aynı zamanda anne sütünün artırılmasında da etkilidir. Bebeğin memeyi tam olarak kavraması ise, annenin meme çatlaklarına, boyun, bel, kol, sırt ya da meme ucu ağrısı şeklinde problemler yaşamasını önlemektedir.
Emzirme tekniklerinin doğru bir şekilde uygulanması, bebeklerin sütü daha basit çekmesini sağlayarak hem annenin hem de bebeğin yorulmalarını engeller. Ayrıca bebeğin memeye uyguladığı bu hareketler, süt üretiminden görevli hormonların uyarılmasına katkıda bulunur. Böylece süt artışı hızlanır. Anne ve bebek sağlıklı bir şekilde emzirme sürecine devam eder. Doğru emzirme yöntemini öğrendikten sonra mükemmel anne bebek emzirme sürecinizi başlatmış olursunuz.
Bebek Emzirme Teknikleri Nelerdir?
En çok önerilmekte olan dört emzirme pozisyonu ve tekniği vardır. Bunları sırasıyla; kucaklama pozisyonu, ters kucaklama pozisyonu, koltuk altı pozisyonu ve yatarak emzirme pozisyonu olarak sıralayabiliriz. Şimdi bu emzirme pozisyonlarından bahsedecek olursak;
Kucaklama Pozisyonu
Beşik pozisyonu olarak da bilinen sarılma pozisyonu normal doğum sırasında bebeğin tercih ettiği ilk pozisyondur. Pek çok annenin kullandığı pozisyondur. Bu pozisyonda anne, memeye yaklaşmak için boyun kaslarını kullanmaya çalışacak olan bebeği görebilir ve tutabilir. Ancak kaslar henüz çok zayıf olduğundan bebek 1-1,5 aylıkken bu pozisyonu kullanmak daha sağlıklıdır. Sezaryen yaptıran anneler dikişlerden dolayı karınlarına ve midelerine baskı hissedebilir ve bu pozisyon ağrılarını arttırabilir.
Ters Kucaklama Pozisyonu
Bu pozisyona çapraz beşik pozisyonu da denir ve sarılma pozisyonuna benzer. Yeni doğan bebekler için sıklıkla emzirme pozisyonu olarak kullanılır ve annenin bebeğin başını desteklemesi nedeniyle emme işlemini kolaylaştırır. Bebeğin emme gücü zayıfsa ve emmede zorluk çekiyorsa bu pozisyon önerilir. Özellikle bu yöntem daha çok prematüre olarak doğan bebeklerde ya da memeyi kavramada zorluk çeken bebeklerde kullanılır.
Koltuk Altı Pozisyonu
Torba pozisyonu olarak da bilinen koltuk altı pozisyonu özellikle sezaryen olmuş anneler için oldukça faydalıdır. Dikişleri zorlamadığı için annenin rahat ve rahat emzirmesini sağlar. Emzirme konusunda zorluklarla karşılaşan ebeveynler, özellikle ikiz çocukları olanlar ya da büyük göğüslü ve memesi içine çökük olanlar bu pozisyonu daha uygun bulabilirler.
Yatarak Emzirme Pozisyonu
Yatar pozisyon olarak da adlandırılan yatık emzirme pozisyonu, hareket kabiliyeti kısıtlı anneler ve özellikle sezaryen ile doğum yapan anneler tarafından tercih edilmektedir. Bazı anneler emzirme için daha rahat bir pozisyon sağladığından gece emzirmesi için de kullanırlar. Bu pozisyonda bebeğin ve annenin yüzünün birbirine dönük olması önem gösterir. Özellikle uykuluyken bu pozisyondaki emzirmeler için dikkat edilmesi gerekir. Anne bebeğine ve kendisine göre en iyi pozisyonu bulup emzirme dönemini sağlıklı geçirebilir.
Bebek Emzirme Önerileri Nelerdir?
Yeni doğum yapmış anneler genellikle emzirme konusunda sadece pozisyonun önemli olduğunu düşünürler ancak bebek emzirilmeden önce ve sonrasında da yapılması gereken şeyler var. Bunlar;
Emzirmeye Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler
Sakin ve gürültüsüz bir atmosferde, rahatça oturun çünkü fiziksel gevşeme, süt salınımını da rahatlatır. Daha sonrasında bebeğin bedeninin tamamını kendinize döndürün, burun tıkanıklığı varsa bebeğin burnunu açın ve bebeğin kafasını bastırmadan meme başınıza koyun. Meme ucunuzdan bir parça süt alın ve bebeğinizin yanağına sürün, bu hareket bebeğin meme ucunu kendi bulmasını sağlayacaktır. Bu emme sürecinde nazik hareketler ve sesinizi bebeğinize duyurmanız süreci sakinleştirecektir.
Emzirirken Yapılması Gerekenler
Bebeğiniz emmeye hazır olduğunu belli ettiği anda onu emzirin. Emzirme zamanlarınızı bebeğinizin isteğine göre ayarlayın. Memelerinizden eşit emmesine özen gösterin çünkü emmediği memeden süt kesilmesi yaşanabilir. Bu sebeple sütünüz yeterli ise her öğün tek bir memeden emmesine özen gösterin.
Bebeğiniz emmeyi bitirdiğinde küçük parmağınızı yavaşça ağız çevresinden içeri sokarak basıncını kesin ve meme ucunu çekin. İlk 2-3 gün kolostrum nedeniyle sütünüz kısıtlı miktarda gelebilir ancak kalıcı bir durum değildir. Sütünüz gün geçtikçe artacaktır. Bunlara dikkat edildiği sürece anne ve bebek bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirecektir.
Bu gönderi ne kadar faydalıydı?
Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!
Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 1
Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.