Bebeklerde Kabızlık ve Tedavisi

5
(1)
Sindiririm sistemi sorunlarını birçok insan yaşamaktadır. Bu rahatsızlığı yetişkinler kolaylıkla ifade edebilirlerken bebekler ailelerinin gözlemlemelerine ihtiyaç duymaktadır.
Bebeklerde kakanın sıklığı, rengi ve kıvamı; bebeğin beslenmesi ve genel sağlığı ile ilgili birçok şey söyleyebilir. Dolayısı ile bu hususta hassas davranılması ve bebeğin dikkatlice gözlemlenmesi önem arz eder. Bebeklerde kabızlık ve tedavisi önemi burada ortaya çıkmaktadır.
Kimi zaman ebeveynlerin “Acaba bebeğim kabız oldu mu, bebeklerde kabızlık neden olur ve nasıl tedavi edilir?” gibi soruları sorması da gayet doğaldır. Kabızlık, bebeğin tuvaletini yapma sırasında zorlanmasına, acı çekmesine, huzursuzlaşmasına ve sıklıkla ağlamasına neden olabilmektedir. Bu durum bebekler için olduğu kadar anne babalar için de çetin bir serüvendir. Bebeğin günlük yaptığı hareketleri, yediği yemekleri ve bağırsak hareketleri ile tuvalet takibinin yapılması kabızlık teşhisinin koyulması için önemlidir. Peki; bebeklerde kabızlık neden olur, nasıl önlenmektedir ve bu durum nasıl giderilir?

Bebeklerde Kabızlık

Besinlerin sindirimi bebek sağlığında oldukça önemli bir durumdur. Genel olarak bebeklerde kabızlık ilk birkaç ay oldukça yaygın görülmemektedir. Daha çok anne sütünden sonra katı gıdaya geçişle beraber dışkılama sorunu rastlanabilmektedir.
Bazen anneler; her bebeğin farklı fiziksel gelişimi olduğunu unutup, çevresindeki diğer bebeklerin kaka rutinleri ile kendi bebeklerinin kaka rutinlerini karşılaştırarak bebeklerinin kabız olduklarından şüphelenmektedir. Ancak durum öyle değildir. Bazı bebekler günde birkaç defa kaka yapabilirken kimilerinde bu rutin çok daha az olabilir. Bebeğin rutin bir düzen oluşturması çok uzun vakit alabilir.

Peki, bebeğin kabız olduğuna nasıl kanaat getirilir ve ne yapmak gereklidir?

Kabızlık yaşamakta olan bebeklerde gaz sancısı kaçınılmaz olur. Devamlı gergin ve rahatsız olabilir, karın bölgesinde sertlik ve şişkinlik oluşur, ağlama nöbetleriyle anne ve babalarının hayatını zorlaştırabilirler. Bazen de kakalarını yaparken anüs bölgesinde çatlama ve kanamada söz konusu olabilmektedir.
Anne ve babalar bu durumda bebeklerinin tuvalet rutinlerini, tuvaletinin sert ve kuru olup olmadığına ve tuvaletlerini yaparken verdikleri tepkileri iyi takip etmeliler. Özellikle karıştırılan bir durum olan tuvalet sıklığına değil tuvaletini yaparken yaşadıkları zorluları gözlemlemeliler. Ayrıca kabızlık problemi çeken bebeğin iştahı azalır ve beslenmeyi reddedebilir.

Bebeklerde Kabızlık

Bebek hangi hafta doğmuş olursa olsun, doğumdan sonraki ilk 28 günlük zaman zarfında “yenidoğan” olarak kabul edilir ve bebeklerde kabızlık ve tedavisi durumunun önemi bu süre zarfında çok daha önemli bir hal almaktadır. Anne karnından ayrılıp görülmemiş bir dünyayla
karşılaşan ve ayak uydurmaya çalışan bebekler için bu süreç, kah fiziksel kah zihinsel gelişimleri açısından çok önemlidir.
Bebeğin doğumdan sonraki ilk gün boyu içerisinde kesinlikle dışkılaması beklenir. İlk başlarda kaka, siyah veya yeşil renkte ve yapış yapış bir dokuda olabilir. Bebeğin anne rahminde kaldığı zaman zarfında bağırsaklarında biriken bu siyah kakaya “mekonyum” ismi verilmektedir. Mekonyum tamamıyla atıldıktan sonra ise kaka sarı renk alır. Mekonyum atıldıktan sonra kakada değişen haller;
  • Kakanın rengi doğal rengini alır
  • Dışkının yoğunluğu doğal halini alır
  • Dışkı rutini daha sıklaşır

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Ve Önlenmesi

Vücuttaki gıda atıklarından kurtulmak, her yaş grubundan insan için fizyolojik bir gereksinimdir. Boşaltım gerçekleşmediğinde bir ağrı mevzu bahis değilse bile huzursuzluk, gerginlik yaşayabilir. Düzenli uyuyamayan ve sıklıkla ağlayan bir bebekte kabızlıktan kuşkulanılabilir. Peki, bebeğin kabız olduğuna nasıl kanaat getirilir?
Bebeklerin bağırsak hareketliliği düzeninin oluşması zaman alır, her bebek değişik bir rutin geliştirebilir. Dolayısıyla kaka yapma aralığı, bebeklerde kabızlık belirtileri içinde sayılmayabilir ancak bezinde olağan zamankinden daha az kaka ve bu kakayı özellikle kuru ve sert yapılı olarak görüyorsanız kabızlıktan kuşkulanabilirsiniz.
Kabızlık sırasında kakanın bağırsaklardan atılması zor ve ağrılı olabilir. Bebeğiniz acı hissettiği için bağırsaklarındaki bütün kakayı boşaltamıyor olabilir.
Kabızlığın en açık durumu tabi ki kakanın görüntüsüdür. Kuru ve sert bir görüntüye sahipse ve tuvaletini yaparken ağrı yaşıyorsa bebeğinizin kabız olduğunu anlayabilirsiniz. Ayriyeten bebek dışkılamakta zorlandığı ve ıkınmaya ara vermiş olduğu için kaka ufak çakıl taşları gibi bir görünümde olabilir. Yumuşak bir kaka ise kabızlık olasılığını ortadan kaldırır. Kabızlığı önlemek için;
  • Bebeğin yeterli miktarda su alıp almadığını kontrol edin
  • Anne sütü alamayan bebekler, devam sütü ile besleniyorsa, sütünün doğru ölçülerde yapıldığından emin olun
  • Ek gıdaya başladıysa bebeğiniz lif tüketimine önem verin
  • Bağırsak hareketliliği sağlamak için bacak hareketleri yaptırın ve karnına masaj yapın
  • Bebeğiniz eğer kabız ise için ılık bir banyo yaptırmakta ona iyi gelecektir.

Bu gönderi ne kadar faydalıydı?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 1

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

Yorum Yazınız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir