Bebeklerde Kusma Nedenleri Ve Tedavisi

5
(1)
Bebeklerde kusma durumu çok fazla yaşandığından dolayı bebeklerde kusma nedenleri ve tedavisi ebeveynler tarafından sıklıkla araştırılır. Bebeklerde kusma özellikle yeni doğan bebeklerde fazlasıyla yaygındır.
Genel anlamda bebeklerin ilk aylarında normal olarak kabul edilen kusma durumu basit görülse de çok fazlalaştığında veya kontrol edilemez bir hal aldığında sağlık sorunu haline de gelebilmektedir. Bu durumda anne ve babaların panik ve endişe yaşamalarını sağlar. Bebeklerde kusma her durumda bir sağlık sorunu olarak kabul edilmese de fazla veya şiddetli olması durumunda mutlaka çocuk doktoruna danışmalısınız. Doktorunuz bebeğiniz için en doğru tedaviyi sunacaktır.

Bebeklerde Kusmaya Neden Olabilecek Şeyler?

Bebeklerin tam anlamıyla gelişmemiş bir sindirim sistemleri olduğundan dolayı kusmaları gayet normal algılanır. Genel anlamda ilk 8 aylık süreç içerisinde bebeklerin kusma oranları fazlayken 8 aydan sonra sindirim sisteminin olgunlaşması ile birlikte bebeklerin kusma oranı azalmaktadır. Doğdukları ilk zamanlar beslenme sonrası zorlanmaksızın ağız dolusu kusabilirlerken bu durum büyüdükçe geçmeye başlar. Bebeğin kusmasına neden olabilecek durumlar şu şekildedir;

  • Metabolizma hastalıkları
  • Süt alerjisi
  • Beslenme sonrasında gaz çıkartamayan bebekler
  • Bebekte reflü hastalığının görülmesi
  • Bebeğin aşırı hızlı veya aşırı yavaş beslenmesi
  • Bebeğin yemek borusu ve midesi arasındaki kapakçığın olgunlaşması
  • Bebeğin gerekenden fazla beslenmesi
  • Bebeğin yemek esnasında ya da yemekten sonra yediği yemeği olduğu gibi çıkartması (possetting durumu)
  • Bebeğin soğuk algınlığına yakalanması
  • Bebeğin yemek yedikten sonra hemen sallanması ya da bebeğin hoplatılması
  • Bebeğin yemekten sonra midesine baskı yapacak hareketler yapılması
  • Bebeğin herhangi bir şekilde zehirlenmiş olması
  • Bebeğin apandisitinde sıkıntı olması
  • Bebeğin antibiyotik gibi ilaç kullanması
  • Bebeğin kafa travması yaşaması
 gibi durumlar, özellikle yeni doğan bebeklerin kusma problemlerini beraberinde getirmektedir. Çok fazla ve hayatın akışına aykırı olan kusmaların olması, hastalık yapabilecek derecede olan kusmalar için bir uzmana başvurmak gerekebilir.

Bebeklerde Kusma Nedenleri Nasıl Önlenebilir?

Bebeklerde kusma nedenlerine baktığımız zaman çok fazla ihtimal gözümüze çarpsa da, özellikle bebeklerin virüs veya bakteriler kaynaklı kusma durumları iyi analiz edilmeli ve bir uzmana başvurulmalıdır.
İki tip kusma çeşidi bulunmaktadır. Bunlarda biri zorlanmanda kusma yani bebeğin yeni doğduğu zamanlar yanlış beslenme kaynaklı özellikle yemek sonrası direk kusması iken; diğeri zorlanarak kusma yani mide bulantısı yaşaması ve öğürme ile besini çıkartmasıdır. Bu daha çok bebeğin herhangi bir sağlık sorununa işaret edebilir.  
Bunun yanında bebeklerde görülen öksürük, bebeklerin beslenmeden hemen sonra yatırılması, beslenme sonrası bebeklerin sallanmaya çalışması gibi durumlarda kusma problemlerini beraberinde getirebilir. Doktora danışılması gereken bir başka durum ise bebeğin bir besin alerjisinin olup olmamasıdır. Bebeklerde besin alerjisinin olması kusma problemlerini de beraberinde getirebilmektedir. Tüm bunlar göz önüne alınarak gerekli müdahaleler ile bebeğinizin kusması önlenebilmektedir.

Bebeklerde Kusma Tedavisi Nasıl Yapılır ve Kusma Nasıl Önlenir?

Öncelikle bebeklerde kusmaya etken olan durum bulunmalıdır. Daha sonrasında bebeklerde kusma durumu nasıl tedavi edilir incelenir.

Enfeksiyon ve Bakteriler

 Genel anlamda kusmanın bir enfeksiyon, virüs veya bakteri tarafından yapılıp yapılmadığı tespit edilmelidir. Böyle bir durumda bebek için uygun tedavi yöntemleri seçilmeli ve bunun neticesinde kusmanın iyileşip iyileşmediği incelenmelidir.

Sindirim Sistemi Gelişmemesi

 İlk aylarda gelişmemiş sindirim sisteminden dolayı bebeklerin kusması normaldir. Fakat bu durumu normal saymakla yetinilmeyip bebeğin kusmasının altında başka bir etmenin olup olmadığı araştırılmalıdır.

Beslemede ve Sonrasında Yapılan Yanlışlar

 Bebek beslendikten sonra direkt uyutulmaya çalışılmalı, bebeğin belli bir süre yediklerine hazmetmesi için beklenmelidir. Bebek 45 derece açıyla beslenmeli, beslendikten sonra yüzüstü yatırılmalıdır. Bebeğin yatar pozisyonda olduğu durumlarda besleme yapılmamalıdır. Bebek az yediği düşünülerek daha fazla beslenmemelidir. Beslenmeden sonra bebeğin gazı çıkartılmalı, bebek gazlı bir şekilde uyutulmaya çalışılmamalıdır.

Mide Problemleri

Bebeklerde en çok karşılaşılan durumlardan bir tanesi de reflüdür. Bebeklerde kusma görülmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi bebeklerde reflü olmasıdır. Belli bir aydan sonra bebeklerde reflü görünme olasılığı azalacaktır. Bütün bunların yanında bebeğiniz ağlarken ona yemek yedirmemelisiniz. Çünkü bu onun hava yutmasına sebep olacaktır. Bebeklerde kusma sıklıkla görülebilen bir durumdur. Fakat bunun yanında hasta olduğunu düşündürecek farklı belirtiler de varsa bir uzman yardımı almak gerekebilir.

Bu gönderi ne kadar faydalıydı?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 1

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

Yorum Yazınız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir