Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Güçlendirme Yolları.

5
(2)
Bağışıklık sistemi vücudu zararlı mikroorganizmalardan koruyan güçlü bir kalkandır. Yetişkinlere nazaran yeni doğan bebeklerde bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmemesinden dolayı ebeveynler bebeklerde bağışıklık sistemi güçlendirme yollarını araştırmaktadır.
Anne karnındayken tamamen dış dünyanın zararlı etkenlerinden uzak olan bebek dünyaya geldiği andan itibaren dış etkenlere maruz kalmaya başlar. Bebek büyüdükçe bağışıklık sistemi de gelişmeye ve bebeğin vücudu mikroorganizmalarla ve yabancı cisimlerle karşılaştıkça da bağışıklık sistemi güçlenmeye başlar.
Bebeklerde bağışıklık sistemi sorunlarının pek çok nedeni vardır. Bunun nedenleri araştırılmalı, bebeğin herhangi bir hastalığının olup olmadığı tespit edilmelidir. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren, bebeğin gelişimini ve büyümesini sağlayan en önemli etken anne sütüdür. Ve anne adaylarının dikkat etmesi gereken bir husustur. Bebeklerin hayata bir sıfır önde adım atması için bebeklik çağlarında anne sütü yanında bebeklerin desteklendiği ek gıdalardan yaşam şartlarına kadar her konuya dikkat edilmelidir.

Bebeklerde Anne Sütü ve Bağışıklık Sistemi

Bebeklerde bağışıklık sistemini destekleyen en önemli etmen anne sütüdür. Pek çok uzman anne sütünün bebeği hem besleyen hem de bebek için yararlı olan veya bebeği iyileştirici etkiye sahip olan içeriğe sahip olduğunu söylemişlerdir.
Bebeğin bağışıklık sistemi adına en iyi antikor yapıcı madde anne sütüdür. Anne sütü içerisinde bulundurduğu pek çok önemli bileşen ile bebeği dış etmenlere karşı korumakta ve hastalık yapıcı maddeleri önlemeye çalışmaktadır.
Zamanında doğmuş bebeklere nazaran prematüre olarak doğan bebeklerde bağışıklık sistemi daha zayıftır. Bu sebeple hastalık yapıcı mikroorganizmalarla karşılaşma riski daha yüksektir. Anne sütünün içinde bulunan prebiyotikler bebeğinizin savunma mekanizmasını aktif hale getirecektir. Eğer anne sütü yetersizliği ya da yokluğu söz konusu ise doktorunuza danışarak bebeğinize uygun, zengin prebiyotik içeren anne sütüne en yakın devam sütlerini kullanınız.

Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendirme yolları çeşitlidir. Bebeğin bakımından yaşam koşullarına kadar her durum bebeğin bağışıklığını düşürücü veya güçlendirici etkiye sahip olabilir. Bunlardan bebeğin bağışıklığını güçlendirecek bazı etmenleri sıralayacak olursak;
  • Anne sütü içmek bebeğin bağışıklığını güçlendirir
  • Genetik faktörler bebeğin bağışıklığında etkilidir.
  • Bebeğin içinde bulunduğu yaşam koşulları, hastalık yapıcı etkenlerden uzak olmalıdır.
  • Annenin beslenme şekli, tükettiği besinler bebeğe anne sütü ile doğrudan geçeceği için anne beslenmesine dikkat etmelidir.
  • Bebek için gerekli aşılar belirli zaman aralıklarında düzenli olarak uygulanmalıdır.
  • Bebeğin ihtiyaç duyabileceği yağ asitleri, vitaminler, probiyotikler vs. bebeğe verilmelidir.
  • Özellikle ilk 6 ay süre içerisinde anne sütü ile beslenen bebeklerin bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğu söylenmektedir.
  • Katı gıda ve ek besin alabilen bebeklerde gerekli yiyecekler verilmelidir. Doğal prebiyotik içeren gıdalar olarak muz, sarımsak, enginar, soğan, domates vb. gıdaları alerjisi yoksa ayına göre bebeğinize vermenizde fayda olacaktır.
  • Bebeğin beslenmesine önem verilmeli ve beslenme rutinleri oluşturularak bu rutinleri bozulmamalı. Çünkü beslenme bebeğin gelişimi için temel yapı taşıdır.
  • Ek gıdaya başlayan bebeğiniz için doğal mineral kaynağı olarak çinko içeren besinleri de öğünlerine eklemeniz bağırsaklarında buluna iyi bakterilerin güçlenmesine katkı sağlar. Bu besinler kısaca; kırmızı ette, fındık-badem-ceviz gibi yiyeceklerde bulunmaktadır.
Bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendirme yolları çeşitlidir. Bebeğin bakımından yaşam koşullarına kadar her durum bebeğin bağışıklığını düşürücü veya güçlendirici etkiye sahip olabilir. Bunlardan bebeğin bağışıklığını güçlendirecek bazı etmenleri sıralayacak olursak;

Bebeklik Dönemi Aşıları ve Bağışıklık Sistemi

Bebeğe, oluşabilecek ciddi hastalıklara karşı bir önlem yöntemi olarak aşı yaptırılması gerekmektedir. Bebeklik aşıları belli zaman aralıkları ile yapılır ve bebeğe hastalanmadan mikroplara karşı antikor geliştirmesini sağlar. Bebeklerin bu aşıları olması, onları dış etkenlere karşı koruyacak ve vücut dirençlerinin güçlenmesinde yardımcı olacaktır.

Bebeklerde D Vitamini Alımı ve Bağışıklığa Etkileri

Bebeklerde D vitamini almak da önemlidir. Bebeklerde pek çok mineralin bebeğin vücudunda dengede olmasını sağlaması açısından D vitamini almak önemlidir. Bebeklerin alerjik hastalıklara karşı korunmasını sağlamak, kemik ve diş sağlığını korumak ve geliştirmek ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı hastalanmasının önüne geçmek amacıyla D vitamini alımına dikkat edilmelidir. Bebeklerde bağışıklık sisteminin tam olarak oturması adına dikkat edilmelidir. Bebeklerin bağışıklık sisteminin düştüğü anlaşıldığında bir hekime başvurulmalı, gerekli önlemler alınmalıdır.

Bu gönderi ne kadar faydalıydı?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 2

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

Yorum Yazınız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir