Bebeklerde Beslenme Sorunları Ve Çözüm Yolları

0
(0)
Bebeklerde beslenme günlük yaşamının önemli bir parçasıdır. Daha anne karnındayken bebeklerin yeme düzeni başlar. Annenin yedikleri bebeği de etkiler. Bu süreç doğduktan sonra anne sütü ile devam eder.

Bebeğin 6 aydan sonra anne sütüne ilave olarak ek gıdaya geçmesiyle daha sonraki sürelerde katı gıdalara alışma dönemi başlamaktadır. Bir yaşından sonra bebek çatal kaşık kullanımı ile aile bireyleri ile beraber yemek yemeğe başlar. Tabi bu durum anne ve baba için çok keyifli olsada bazı sorunların da başlangıçı olabilir.

Zamanla çevresel etkenler ve anne etkeni ile bebeğin beslenme düzeni oluşur. Beslenme düzeninde annenin duygusal bağı da oldukça önemlidir. Beslenme düzeni oluşturma aşamasında bebekte birçok beslenme sorunları ile karşı karşıya kalınabilir. İşte anne ve babaların özellikle ek gıdaya başlanması ile en çok endişe ettiği noktadır beslenme sorunu. Acaba yeterli beslendi mi? , karnı doydu mu? , hemen acıkır mı? Besin değeri bakımından yüksek içerikli yemek mi tüketiyorum? gibi sorular ebeveynlerini aklını kurcalamaya başlamaktadır.
1 yaşından sonra bebeklerde yemeği dökerek yeme, üstünü kirletme, ağızdan çıkarma gibi durumlar oldukça normaldir. Ancak bu durumlarda bile ebeveynde endişeler oluşmaya başlar. Bebeğinin yemeği beğenmediği, kilo vereceği gibi düşünceler oluşur. Fakat daha sakin tavırlar sergilemek önemlidir. Bebek besinin tadını almaya başlayarak tanımaya çalışır. Ve unutmamak gerekir ki yemek yeme sürecini bir problem olarak görmemeli, bebeklerde beslenme sorunları karşısında çözüm yollarına odaklanılmalıdır.

Bebeklerde Beslenme Sorunları

Bebeklerde yediği yemekleri ağızdan çıkarma, yemek istememe gibi durumlar beslenme sorunlarını ortaya çıkarır. Sık görülen beslenme sorunları aşağıdaki gibidir;
  • Memeyi veya biberonu reddetme gibi sorunlar meydana gelebilir. Ancak bu geçici bir durum olarak görülür. Ancak memeyi ya da biberonu emmede güçlük çeken bebek için ciddi sorunlara neden olabilir. Bu gibi durumlarda uzman kişilere danışmalısınız.
  • Aşırı beslenme, yetersiz sıvı alınımı, kullanılan ilaçlar ya da bebeğin yediği gıdaya karşı alerjiye sahip olması kabızlığa neden olur. Bu durum geçici olabilmekle beraber takip edilmesi ve gerekirse doktora gidilmesinde de fayda vardır.
  • Kusma sık görülen bir beslenme sorunudur. Aşırı yeme veya alerjik durumdan meydana gelir.
  • Pika sendromu yani besin değeri olmayan maddeleri yeme alışkanlığı özellikle çocukların keşfetme döneminde açığa çıkar. Bebekler de etrafı keşfetme ve merak etme çağında yenilebilir olmayan eşyaları ağza götürme isteği görülür. Bu durumda zehirlenmeler açığa çıkabilmektedir. Ebeveynlerin dikkatli olması gerekir.
  • İştahsızlık, bebeklerde az yemek yeme ya da yemek yemeği istememe gibi durumlarda karşımıza çıkar.
  • Şişmanlık, bebeğin çok fazla yemek yeme istemesi ve yemesi sonucu olduğundan fazla kiloya sahip olması ile açığa çıkar.
  • Bebeğin yemek seçmesi, sadece tek çeşit yemek tüketmek istemesi.
  • Bebeklerin aylarına göre belli kiloda ve boyda olmaları gerekmektedir. Yeterli beslenemeyen bebeklerin büyümelerinde yavaşlık meydana gelmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz bu gibi sorunlarda en önemlisi ebeveynlerin sakin olması, bebeklerini takip etmesi ve doktora danışarak gerekli önlemleri alması gerekmektedir.

Bebeklerde Beslenme Sorunları ve Çözüm Yolları

Yukarıda bahsedilen beslenme sorunları için çeşitli çözüm yolları mevcuttur. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir;
  • Bebeği yemek yemeğe zorlamamalıdır. İstemediği yiyecekleri yedirmek için bebeğinizi zorlamayın.
  • Sebze yemeği yemeyen bebekler için değişik pişirme yöntemleri ya da farklı soslarla sunmayı deneyin. Mutlaka dikkatini çekecektir.
  • Bebeklerin öğünlerini çeşitlendirin ve ona seçebileceği yemekler sunun.
  • Gıda dokusunu kademeli olarak arttırın. Bebeği birden katı gıdaya geçirmeyin.
  • Bebeği yemek yemeği öğrenirken ona karşı sakin davranın, kızmayın, bağırmayın. Bırakın dökerek, elleyerek yesin.
  • Bebek yemek yerken dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın. Örneğin televizyon, tablet açıksa yemek yerken kapatın. Sadece yemeğine odaklanmasını sağlayın.
  • Bebeğe yemek vermeye başlamadan en az 1 saat önce bebeğe sıvı vermeyin. Karnını sıvı ile doldurmasın.
  • Yemeğini eğlenceli bir şekilde sunun. Dikkatini çeksin ve merak edip yemeğe çalışsın.
  • Bebeğinizi sıkmadan ona doğru beslenmenin öneminden bahsedin.
Bu gibi çözüm yolları ile bebeğin daha iyi bir beslenme düzeni oluşturulur. Bebek ilk aylarda daha çok yemek yer ve daha çok kilo almaya yatkındır. Zaman geçtikçe daha az kilo alacağı için yediği porsiyonlarda daha az olabilir. Bu gibi durumlar karşısında sakin kalıp normal olduğunu bilmek gerekir.

Bu gönderi ne kadar faydalıydı?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

Yorum Yazınız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir