Bebek Beslenmesi: İlk Altı Ay

5
(2)
Bir bebeğin gelişim evresi içindeki en önemli dönemi ilk altı ayıdır. Bu yüzden özellikle bu dönem için yapılması gerekenlerin en başında beslenme gelir. İşte büyüme ve gelişme sürecinin en önemli döneminde bebeklerin beslenme konusundaki bilinmesi gerekenler:

Bebeğin Anne Sütü ile Beslenmesi

Tüm memeli canlılarda olduğu gibi insanlarda da bebeklik döneminin en önemli besini anne sütüdür. Bebeklik döneminin hem en doğal hem de en etkili gelişme besini olan anne sütü, içerdiği zengin vitamin, mineral ve bileşenleri ile hem bebeğin tüm besin ihtiyaçlarını karşılar hem henüz tam anlamıyla gelişmeyen bağırsak sisteminden dolayı rahatça anne sütünü sindirirler hem de bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek bebeği hastalıklara karşı korur. Bu yüzden bebeğin ilk altı ay beslenmesinde anne sütüyle beslenmesi gerekir. Anne sütü yokluğunda ya da anne sütünün bebeğe yeterli gelmediği durumlarda doktorunuzla konuşarak bebeğinize uygun olacak devam sütü kullanmanız gerekmektedir.

Bebeğin İlk Altı Ayında Ek Gıdalar

Bebeklerin ilk altı ayında anne sütünün yanında bazı mamalar da kullanılsa da bu dönemin en temel besin kaynağı anne sütü olmalıdır. Bebeğin altı aylık süreci tamamlandıktan sonra ek gıdalar verilmeye başlanmalıdır. Ek gıdaya geçilirken dikkat edilmesi gereken başlıca durum, yeni gıdaya bebeğin alışma sürecidir. Bebeklerin hassas yapılarından dolayı ek gıda, mutlaka birkaç gün aralıklarla verilmelidir. Ayrıca bebek ilk 6 ayında su ihtiyacını anne sütü ya da devam sütünden alacağı için uzmanlar su verilmemesi gerektiğini belirtmektedir. Her ne kadar suyu kaynatarak vermek isteseniz bile enfeksiyon riski taşımaktadır ve henüz tam olarak gelişmeyen bağışıklık sisteminden dolayı hastalanabilirler. Bebeğin ek gıdaya geçmesi ile birlikte su verilmeye de başlanabilir.

Bebeğin İlk Altı Ayında Beslenme Düzeni

Genel olarak ilk altı ayda bebekler her iki saatte bir beslenmeye ihtiyaç duyar. Beslenme aralığı bebeğin açlık durumuna göre değişiklik gösterir. Henüz yeni doğmuş bebeğinizin çene kasları tam güçlenmediği için emerken çabuk yorulur. Bu nedenle de çabucak acıkır. Bebeğin aç olduğunu gösteren işaretleri gördüğünüzde yeniden beslemek gerekebilir. Bebeğiniz açken genelde huzursuz olur, ağlar ya da süt emer gibi dudaklarını ya da parmağını emebilir. Bu tür durumlar bebeğinizin aç olduğuna dair güçlü işaretlerdir. Bebeklerde açlık süresi dört saati aşmamalıdır. Bebeklerin yeterli beslenememesi bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Bu sebeple bebeğin aç kalması durumda oluşabilecek rahatsızlıklarda mutlaka doktorunuza danışınız.

Bebeğin Beslendiği Ortam ve Etkisi

Bebeklerin beslenme sürecinde etkili olan bir diğer durum, bebeğin beslenme alanıdır. Bebek besinini alırken sakin ve rahat bir ortama ihtiyaç duyar. Gürültü ya da bebeğin ilgisini çeken nesnelerin olması bebeğin beslenmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bebek; sessiz, sakin bir ortamda ve rahat bir pozisyonda ise alacağı besin miktarını arttırır. Beslenme ortamının daha sağlıklı bir hal alması için ebeveynlerin alacağı bazı önlemler vardır. Bunlar;
  • Bebeğin besleneceği odanın temiz olması
  • Bebeğin besleneceği biberon, kaşık vb. araç gereçlerin hijyenik olması
  • Bebeğin beslenme sıklığının takip edilmesi ve düzenli aralıklarla olması
  • Bebeğin beslenme sonrası kusma gibi şikayetleri varsa izlenmesi
  • Bebeğin beslenme sonrası gazının çıkartılması. Sindirim sistemleri henüz gelişmediği için gaz problemi yaşaması gayet normaldir.
Görüldüğü gibi Bebeğin ilk altı ay beslenme sürecinde en büyük sorumluluk bebeğin anne – babasına düşmektedir. Bebeğinizin sağlıklı bir gelişim süreci için beslenmesi çok önemli bir yer tutmaktadır. Bunun yanında bebeğinizin beslenme sıklığı, beslenme sonrası bebeğin takibi de itinayla yapılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken başka bir durum da annenin sütünün yeterli gelmemesi durumudur. Bebekler anne sütünden beslenirken sütün bebeğe yeterli gelmemesi durumunda da yine bebek beslenme refleksi gösterir. Bu durumda bebeğinizi beslediğinizi sanıp onu aç bırakıyor olabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için mutlaka annenin bebeğin besinini yeterli miktarda alıp almadığına bakması gerekir. Annenin sütünün yeterli olup olmadığını anlaması için anne sütünü süt sağma makineleri sayesinde sağabilir ve böylece bebeğin ayına göre ihtiyacı olan sütü alıp alamadığını kontrol etmiş olacaktır. Eğer sütü bebeği için yetersiz ise bu durumu doktoru ile konuşmalıdır.

Bu gönderi ne kadar faydalıydı?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 2

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

Yorum Yazınız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir