5
(17)
Yaşamlarının en hijyenik ortamı olan anne karnı, bebekler için hem korunaklı bir alan hem de tüm temel ihtiyaçlarını sağlayabildikleri konforlu bir alandır. Ancak dünyaya gözlerini açmaları ile hassas ve narin bir cilt yapısına sahip olduklarından dışarıdan gelebilecek tüm tehlikelere karşı açık bir haldedir. Bu sebeple ki doğduğu andan itibaren düzenli aşı ve sağlık takibi sağlanmalı, bilinçli bir ebeveyn korumasına alınarak ebeveynlerin bebek için gerekli olan hijyen kurallarına ehemmiyetle dikkat etmesi gerekmektedir.
Bebekler için Hijyenik Ortam Nasıl Sağlanır?
Bebeklerin dünya ile tanışması ilk olarak anne ve baba aracılığı ile olduğundan, ebeveynler bebeklerinin gereksinimi olan tüm hijyen kurallarına hâkim olmalı ve gelişim süreci boyunca da bunu bir standarda oturtmalıdırlar.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bebekler için bahsedilen hijyenik ortamın tamamen tüm mikroorganizmalardan uzaklaştırılması, steril edilmiş bir ortam haline getirilmesi gerektiği anlamına gelmemesidir. Gelişim sürecinde olan bebeğin sağlam bir bünyeye sahip olması için sağlıklı bakterilere de ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır. Bebeğin yaşam alanının steril olmasından ziyade hijyenik olmasına özen gösterilmelidir.
Bebek Hijyeninde Bunlara Dikkat!
Günlük yaşamda en çok kullanılan ve mikrobun en fazla konakladığı organ olan ellerimiz, hijyen açısından büyük önceliğe sahiptir. Bebek ile temas halinde olan ve olacak olan herkesin el hijyenine özellikle dikkat etmesi gerekmektedir.
- Bebeklerin hassas cilt yapılarının dünyaya adaptasyonu zaman alacağından bakım süreçlerinde hava koşulları, bebeğe giydirilen kıyafetler, kullanılan ya da kullanılacak cilt ürünleri gibi birçok detay göz önünde bulundurulmalıdır.
- Anne ve bebek arasında doğduktan sonra ilk ve en fazla temas tabii emzirme ile sağlanacağından; anne vücut hijyenine gereken özeni göstermeli ve özellikle emziren annelerin emzirme pedini sık sık değiştirmelidir.
- Bebeklerin alt temizliğine dikkat edilmeli, ertelenmemeli ve sürekli kontrol edilmelidir. Altının kuru, temiz ve serin kalmasına önem gösterilmelidir. Kız bebeklerde özellikle temizlenme önden arkaya sırtüstü yatarken yukarıdan aşağıya doğru yapılması gerekmektedir.
- Bebeklerin tanımlama ve keşfetme becerileri, ellerini ilk olarak yüzüne ve ağzına sürerek başlayacağından tırnak bakımlarına özen gösterilmeli ve ihmal edilmemelidir.
- Bebek ve annenin odası havadar olmalı, düzenli olarak havalandırılmalı ve oda sıcaklığı bebeğin ayına uygun olarak sağlığını bozmayacak şekilde ortalama 20-24 derecede tutulmalıdır.
- Özellikle emekleme ve yürüme döneminde ortam temizliği önemli bir boyutta olup, bebeklerin yaşam alanında hijyenik ortam sağlamak hedeflenirken, bilinçsizce ve aşırıya kaçılan kimyasal temizlik maddelerinin kullanımı büyük sağlık problemlerine neden olacağından, doğru miktarlarda ve doğru zamanda kullanımı büyük önem taşımaktadır. Günümüz olanaklarından faydalanarak dermatologlar tarafından test edilmiş ve onaylanmış temizlik ürünleri ile gerekli hijyen kolaylıkla sağlanabilmektedir.
- Bebeklerin kıyafetlerinin temiz olması ve bebekler için üretilen deterjanlarla sık sık yıkanması gerekmektedir. Ayrıca bebeğin kıyafetlerini koyacağınız kirli sepeti de aile üyelerinden ayrı tutulmalıdır.
- Bebeğin okula ya da kreşe giden kardeşi varsa eve geldiği zaman mutlaka değiştirilmelidir.
Bebeklerde İlk Banyo.
Bebekler, herhangi bir enfeksiyon tehlikesine karşı göbek bağı düşmeden yıkanmamalı, bu süreçte temiz ve nemli bir bez yardımı ile vücut temizlikleri sağlanmalıdır.
Göbek bağlarının düştükten sonra uygun su sıcaklığı ve uzmanlar tarafından onaylanmış, hassas ciltlerine uygun olan ve içerisinde alkol, ethlyparaben , sodyum hidroksit ve loril sülfat içermeyen banyo ürünleri ile mümkünse her akşam uyku öncesi yıkanmalıdır. Bebeklerin su ile tanışması hijyenleri açısından büyük önem taşımakla birlikte, sakinleşmelerini ve rahatlamalarını sağladığı için uykuya dalmaları bakımından da büyük kolaylık sağlar.
Bebeğinizin Bağışıklığını Güçlendirin!
Bebeğinizin gelişimde hijyen kurallarının önemli olması bebeğinizin bağışıklığının güçlü olması demektir. Bağışıklık sistemi dışarıdan gelebilecek bütün mikrobik alerjenlere karşı koruma kalkanıdır.
Anne sütünün zengin probiyotiklere sahip olması bebeğin hastalıklara karşı korunmasında büyük fayda sağladığından, özellikle annenin de beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü bebeğin sağlığını doğrudan etkilemektedir. Eğer anne sütü yeterli değilse, doktorunuzla konuşarak doğru içeriklere sahip ve bebeğinize uygun devam sütü kullanmalısınız.
Ek gıdaya geçilmesi ile beraber bebekler için besin değeri yüksek, bağışıklık güçlendirici gıdalar ile bebeğin beslenmesi desteklenmelidir.
Ayrıca gereksiz antibiyotik kullanımı bebeklerin bağırsak florasını, cildini bozabileceği için dirençli bakterilerin oluşmasına sebep olur. Bunu da unutmamak gerekir.
Bu gönderi ne kadar faydalıydı?
Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!
Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 17
Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.