5
(2)
Bebeklerde alerjik reaksiyonlar fazlasıyla gözlemlendiğinden dolayı aileler de bebeklerinde alerji belirtileri ve önleme yollarını araştırmaktadır. Bebeklerin genel anlamda neden alerjik reaksiyon geliştirdikleri tam olarak belli olmasa da genetik olarak aileden bebeğe geçen etmenlerin alerjilerde büyük rol oynadığı söylenebilir.
Ebeveynlerden birisinin, herhangi bir şeye alerjisinin olması, bebeğin de aynı şekilde ona alerjisinin olabileceği ihtimalini doğurmaktadır. Bunun yanında ebeveynler ve bebek her zaman aynı türden alerjilere sahip olmayabilir. Bir tarafın besine alerjisi varken bir tarafın toza veya tüye alerjisi olabilir.
Bebeğin bağışıklığının güçlü olması bebek için en önemli unsurdur. Öncelikle bebeğin bağışıklığı desteklenmelidir. Bebeklerin vücutları özellikle bir yaşına kadar dışarıdan gelen faktörleri tehdit olarak algılayabileceğinden dolayı alerjik belirtiler gösterebilirler.
Bebeklerde Alerji Belirtileri Arasında Neler Vardır?
Genellikle bebeklik zamanlarında besin alerjileri ve solunum yolu rahatsızlıklarından dolayı alerjiler söz konusudur. Her bebekte görülen alerji belirtisi farklı olmasından dolayı, reaksiyonlardan bazılarının gözükmesi durumunda bir uzmana başvurmakta fayda vardır.
Bebeklerde görülen alerji belirtilerinin sayacak olursak;
- Bebeğin üst solunum yolu hastalığının olması
- Burun akıntısı.
- Ciltte kızarıklıklar
- Nefes alıp vermede zorluklar yaşamak.
- Çok fazla hapşırmak veya öksürmek.
- Deri döküntüleri
- Ciltte kaşıntılar.
- Gözlerde yaşarma ve kızarıklıklar.
Bunun gibi durumlarda, bebeğin alerjik reaksiyonlar gösterdiği söylenebilmektedir. Bunun için sağlıklı karar verilebilmesi için bebeğinizi takibe almalısınız. Bunun yanında bebeklerde alerjinin tam olarak neye olduğu tespit edilebilmesi adına bazı alerjiler için alerji testi yapılması gerekirken, bazı alerjiler gözle görülür bir şekilde fark edilebilir.
Bebeklerde Sıklıkla Rastlanan Alerjiler Nelerdir, Nasıl Önlenir?
Bebeklerde alerji belirtileri ve önleme yolları konusuna baktığımızda öncelikle bebeğin hangi alerjiye sahip olduğu tespit edilmelidir. Bebeklerde sıklıkla rastlanan alerji çeşitleri ilk olarak incelenmelidir.
Solunum Yolu Alerjileri
Bebeklerin vücut sistemleri tam olarak oturmadığından dolayı özellikle üst solunum yolu sorunlarından kaynaklı alerjik belirtiler göstermesine sıklıkla rastlanır. Genel anlamda belirtileri olarak burun tıkanıklığı, hapşırık veya öksürük, hırıltılı solunum, nefes alışverişlerde zorlanma, burnunun sürekli kaşınması gibi problemler üst solunum yolu alerjilerinin göstergesidir. Genel anlamda bunun nedeni çocuk için polen, toz, tüy vs. gibi etmenlerden kaynaklı olabilir. Dikkat edilmesi gerekir.
Besin Alerjisi
Bebeklerin ek gıdaya başlaması ile birlikte, anne sütünden farklı bir besin alan bebeklerin vücutları bunu bir tehdit olarak algılayabilir ve buna reaksiyon geliştirebilirler. Özellikle bebekler için inek sütü içerdiği protein ve içerikler bakımından bebeklerde alerjiye neden olabilir. Böyle bir durumun varlığından şüpheleniliyor ise hem bebeklere verilen besinler hem de annenin tükettiği besinler dikkatle incelenmelidir.
Bebeklerde Cilt Sorunları
Bebeklerde cilt bariyerinin çok fazla hassas olmasından dolayı bebeklerin cilt sorunlarına yakalanması kolaydır. Böyle bir durumda bebeğe çok fazla kimyasal içerikli şeyler temas ettirilmeli, sabun şampuan gibi kimyasal içerikleri olan ürünler kullanılmamalı, ıslak mendil tarzı alkollü ürünler bebeğin cildine temas ettirilmemeli, sert ve cilt bariyerine zarar verecek eşyalar veya ürünler bebekten uzak tutulmalıdır. Bebeklerin hijyenleri için bebeklerin hassas ciltlerine özgü üretilen , içeriğinde zararlı kimyasalların olmadığı ve uzmanlar tarafından belirtilen hijyenik ürünler kullanılmalıdır. Bunun yanında bebekler için egzama hastalığı da bir tehdit oluşturduğundan dolayı herhangi bir cilt sorununda bir uzmana başvurulmalıdır.
Bebeklerde Sıklıkla Rastlanan Alerjiler Nelerdir, Nasıl Önlenir?
Bebeklerde alerjinin ne olduğu tespit edildikten sonra önlemek daha kolay olacaktır. Önleme yollarına bakacak olursak öncelikle bir uzman görüşü alınmalıdır. Bebeğin alerjisi tespit edilmeli, alerjiye neden olan etmen kontrol altına alınmalıdır.
- Bebeğin özellikle besin alerjilerinde bebek o besinden uzak tutulmalı, onun yerine farklı besin kaynakları bebeğe verilmelidir. Emziren anneler içinde bebeğin alerjiye sahip olduğu aynı besini yememesi tavsiye edilir.
- Solunum yolu ile ilgili bir alerji durumu var ise o zaman bebeğin pamuklu eşyalardan, evcil hayvanlardan, fazla toz, kıl, tüy bulunan ortamlardan uzak tutulması gerekir.
- Bebeğin polen enerjisi söz konusu ise bebek polen olan havalarda dışarı çıkarılmamalı, bebeğin kaldığı oda sıklıkla havalandırılmalıdır.
- Bebeği dış etkenlerden koruması adına ilk 6 ay anne sütü verilmesi şarttır. Daha sonrasında probiyotikler ile desteklenmelidir.
- Evde toz, rutubet veya bebeğe alerji yapabilecek, odasında toz tutabilecek herhangi bir şey olmamalıdır.
Bu gönderi ne kadar faydalıydı?
Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!
Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 2
Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.