Bebeklerde D Vitaminin Önemi Nedir?

5
(1)
Bebeklerde d vitamini ihtiyacı ve takviyeler konusu sağlıklı yaşam için çok önemli bir mevzudur. D vitamininin vücuttaki görevi, kemik ve kan dolaşımındaki kalsiyum dengesini sağlamaktır. Bebeklerin tüm gelişim dönemlerinde sağlıklı büyümeleri ve gelişmeleri için beslenmelerine dikkat edildiği kadar takviye olarak alması gereken vitaminlerinde önemi büyüktür. Bu vitamin takviyelerinden biri de D vitaminidir. Olası kemik hastalıklarının önlenmesinde ve bağışıklık sisteminin gelişmesinde büyük rol oynar.
D vitamini bebeğin, vücudundaki kalsiyumu emerek kemiklerin gelişip kuvvetlenmesinde kullanır. D vitamini sadece bebekler için değil, kişilerin tüm yaşamları boyunca ihtiyaç duydukları temel vitaminlerden biridir. Ayrıca immün sistem ve sinir sistemi sağlığı için de destekleyici bir fonksiyona sahiptir.

Bebeklerin Günlük D Vitamini İhtiyacı Nedir?

Bebekler için en önemli vitamin deposu olan anne sütü D vitamini konusun da yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle doktorunuzun önerdiği dozda bebeğinize D vitaminini mutlaka vermelisiniz.
Bebeklerin D vitamine olan ihtiyaçlarının önemine değinen Amerika Pediatri Akademisi ve diğer uluslararası kuruluşlar bu konuda öneriler hazırlamış ve dünya çapında yayımlamışlardır. Bu önerilere göre;
  • Bebeklere 1 yaşına kadar 400 IU’luk D vitamini damlası ,1 yaşından sonra 2 yaşına kadar ise 600 IU’luk D vitamini damlası verilmelidir.
  • Prematüre bebeklere 1 günde 400 IU D vitamini verilmelidir.
  • Bebeğe D vitamini, doğduğu ilk günden itibaren düzenli olarak ağızdan verilmelidir.
  • Anne bebeğini emziriyor ve annede de D vitamini eksikliği varsa bebeği dünyaya geldiği andan itibaren annenin de D vitamini kullanması gerekmektedir.

Bebeklerin D Vitamini Takviyesi Nasıl Olmalıdır?

Yurdumuz bol güneşli bir ülke olmasına rağmen kadınların hamilelik dönemlerinde D vitamini eksikliğine çok sık rastlanır. Bu sebeple doğacak bebeğe anne karnındayken D vitamini takviyesi de yapılmalıdır. Bebeklerin D vitamini eksikliği nedeniyle gelişim bozukluğu yaşamaması için, aile hekiminiz ya da çocuk doktorunuz ile gereken takviyeler planlanmalıdır.
Bebeğinizin kemik gelişimi için ihtiyaç duyduğu günlük D vitamini takviyesini 2005 yılında T.C. Sağlık Bakanlığı D vitamini destek programı çerçevesinde yenidoğan bebeklere 1 yaşına kadar ücretsiz olarak D vitamini damlası dağıtılmaktadır. D vitaminiyle bağışıklık sisteminin güçlendirmesi sağlanırken, bebeğin beslenme, uyku, oyun ihtiyaçları da planlanarak sağlıklı büyümesine yardım edilmelidir.
Ayrıca bebeğinizin beslenme kalitesini anne sütüne destek amaçlı olarak arttırmak isterseniz doktorunuzla konuşarak “devam sütü” takviyesiyle de desteklenebilirsiniz. Anne sütü ve devam sütü günlük olarak 900 ml. tüketildiğinde yeterli miktarda günlük D vitamini ihtiyacını almış olur bebeğiniz.

D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

D vitamininin en önemli kaynağı güneştir. %95’lik kısmı deri tarafından sentezlenen güneşten gelen ultraviole ışınları ile alınmaktayken %5’lik kısmı yalnızca yiyeceklerden alınabilmektedir. Bebeğiniz 6. ayını doldurduğu zaman ek gıdaya başladığında ayına uyun gıdalarla doktorunun onayı doğrultusunda D vitamini içeren yemekler verebilirsiniz. Bu ek gıdalara bakacak olursak; uskumru, hamsi ve somon balığı gibi besin maddeleri sayılabilir.
  • Yağlı balıklar (uskumru, hamsi ve somon balığı)
  • Yumurta özellikle yumurta sarısı
  • Karaciğer
  • Süt ve süt ürünleri
  • Taze sıkılmış meyve suları (portakal suyu vb.)
  • Maydanoz
Ayrıca D vitaminini damla olarak alabileceğiniz gibi, devam sütü kullanarak ta takviye etmiş olursunuz.

Bebeklerde D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nedir?

Bebeklerde D vitamini eksikliği belirtileri şunlardır;
  • Büyüme ve gelişmede akranlarından geri kalma,
  • Kemik yapılarındaki bozukluklar.
  • Sık aralıklarla görülen enfeksiyonlar
  • Üşüme
  • Huzursuzluk
  • İştah kaybı
  • Solunum problemleri
  • Diş problemleri
  • Aktivite eksikliği gibi belirtiler görülebilir.

Bebeğin D Vitamini İhtiyacı İçin Neler Yapılabilir?

D vitamini doğal olarak güneş ışınlarının deride sentezlenmesiyle oluşur. Bu nedenle bebeğin ihtiyacını karşılamak için uygun koşullarda güneş banyosu yapılması ve D vitamini içeren gıdaların seçilmesi ihtiyaca yeterince cevap verebilir. Eğer bebek için D vitaminini ihtiyacı halen daha varsa o zaman çocuk doktorunuzla konuşarak bebeğinize uygun D vitamini damla olarak kullanmalısınız.

Bebeklere Güneş Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Annelerin bu konuda bilgilendirilmesi gerekir. Bebeğin cildinde D vitamini sentezi yapılabilmesi için en uygun saat güneşin en etkin olduğu zaman aralığı olan sabah 11.00 ve 15.00 arasıdır. Bebeğin her gün 20-25 dakikadan az olmamak kaydıyla yüzünün, ellerinin ve ayaklarının güneş ışığı ile temas etmesi gerekir. Güneş ışığının direkt gelmesine dikkat edilmelidir. Cam, perde gibi nesnelerin arkasından gelen ışık beklenen faydayı sağlamaz. Bebeklerin ek gıdaya başlamaları için en uygun zaman, onların 6 ayını doldurdukları dönemlerdir. Bu dönemlerde bebeğe verilecek ek gıdalarda seçici olmalı, vitamin ve mineral bakımından zengin içerikli gıdalar tercih edilmelidir. Rutin güneş banyolarını yaptırmayı unutmayınız.

Bu gönderi ne kadar faydalıydı?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 1

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

Yorum Yazınız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir