Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Ve İpuçları

5
(1)
Bebekler büyüme ve gelişme süreçleri içerisindeyken birçok değişimleri de yaşar. Boyunun uzaması, organlarının büyümesi gibi normal gelişim süreçlerinde gelişen olaylardan bir tanesi de diş çıkarmalarıdır. Doğduğunda ağzının içinde gömülü olarak bulunan dişler, gelişimlerini tamamladıkları zaman diş etlerini yararak ağız boşluğuna ulaşmaya çalışır. İşte bu duruma diş çıkarma denir.
Bebeklerin diş çıkarma zamanları farklılık gösterse de genel olarak 4 ila 6 aylıkken diş eti kabarmasından ortalama 4 gün sonra dişlerini çıkartmaya başlayabilirler diyebiliriz. İlk çıkacak olan dişler süt dişleridir. 2 ya da 3 yaşına kadar süt dişlerinin hepsini çıkartmış olurlar. Daha sonrasında bu süt dişler, bebeğiniz 6-7 yaşına geldiği zaman yerini gerçek dişlere yani yetişkin dişlerine bırakır.
Diş çıkartma belirtileri her ne kadar klinik olarak sorunlara neden olmasa da bazı belirtileri sağlık sorunu varmış gibi görülebilmektedir. Bu durumda aileleri endişelendirmektedir. Bu yazımızda da bebeğinizin diş çıkarmaya başlayıp başlamadığını anlatacağız.

Dişlerin Çıkmaya Başladığı Nasıl Anlaşılır?

Bebeğinizi yakından gözlemlediğimizde bazı diş çıkartma belirtilerini fark edebilirsiniz. Bu belirtiler;
  • Bebeğinizin uyku düzeninde bozulmaların olması, geceleri ağlayarak kalkması
  • Çok fazla salya akıtmaya başlaması ve artan salya kaynaklı öksürüğün olması
  • Ağız kenarında salyadan kaynaklı tahrişlerin olması
  • Sürekli olarak bir nesneyi veya ellerini ısırmaya çalışması
  • Bebeğinizde aniden iştahsızlık başlaması, anne sütü ya da biberonu daha çok istemesi
  • Hafif ishal olmaya başlaması
  • Bebeğinizin elini sürekli yanağına ya da kulağına doğru götürmesi ve bu bölgelerde ağrının olması ya da oralarının sürekli kaşıması
  • Diş etlerinde kızarıklık ya da şişlik olması
gibi belirtilerin olmasıdır. Bunun dışında bebeğinizin ateşlenmesinin diş çıkartmadan kaynaklı olduğuna dair doğru bilinen bir yanlışta vardır. Yapılan araştırmalar sonucu diş çıkartmanın bebekte 38 derece ve üstü ateşlenme yapmadığı, eğer bebeğinizde ateşlenme varsa bunun viral ya da bakteriyel enfeksiyon kapmasından kaynaklı olabileceği yönündedir. Eğer sizin de bebeğinizde yukarıda bahsedilen durumlar görülmeye başladıysa, bebeğinizin diş çıkarma sürecine girmiş olduğunu söyleyebiliriz.  

Bu Dönemde Bebeğinizde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bu dönemde bebeğiniz biraz rahatsız hissedecektir ve bu çok normal bir süreçtir. Her bebeğin yaşaması gereken bu dönem de, onun gündelik hayatını kolaylaştırmak ve bebeğinizi rahat ettirmeniz için aşmanız ve baş etmeniz gereken birkaç şeyi de yapmalısınız. Ancak merak etmeyin günümüzde gelişen koşullar sayesinde bu rahatsızlıkları aşmak için bazı yöntemler var. Onu rahatlatmak için yapabileceğiniz şeylerin ipuçlarından bahsedecek olursak;

Diş Eti Kaşıntıları

Bu dönemde yeni dişler çıkarken bebeğinizin diş etleri kaşınmaya başlayacaktır. Bu kaşıntılar bebeğinizin huysuzlaşmasına sebep olabilir. Uyku düzeni bozulabilir. Onu böyle bir dönemde daha iyi hissettirmek için değişik materyaller kullanabilirsiniz. Örneğin ona diş kaşıyıcı almayı düşünebilirsiniz. Yalnız dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise bu kaşıyıcıların kimyasal boya içermemesi. Piyasada maalesef kalitesiz ve zararlı birçok ürün bulunmakta. Bu yüzden doktorunuzdan tavsiye isteyebilirsiniz.

Diş Etlerinde Görülen Ağrılar

İlk defa çıkan dişleri bebeklerde maalesef bazı diş eti ağrılarına sebep oluyor. Ancak üzülmenize gerek yok çünkü bu ağrılara pratik ve kolay bir şekilde çözüm bulabilirsiniz. Doktorunuzdan öğreneceğiniz bazı krem veya jeller sayesinde ağrılarını hafifletebilirsiniz. Bunlar bebeklerin diş ağrılarını hafifleten merhemlerdir. Kolay bir şekilde uygulanırlar. Bebeğiniz ağzını açarak diş etlerine, özellikle dişlerin çıkmaya başladığı noktalar sürebilirsiniz. Ayrıca sargı bezi ile bebeğinizin diş çıkaracağı bölgeye soğuk uygulama yapmanızda onun ağrısını hafifletecek yöntemlerden biridir.

Diş Çıkarma Döneminde Rastlanabilecek Sorunlar

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bebeğinizin bu süreçte ateşlenmesi normaldir. Ancak, ateşini ölçtüğünüzde 38 dereceden daha yüksek bir sayıyla karşılaşırsanız tabii ki daha dikkatli olunması gerekir. Bunun yanında eğer bebeğinizde normalden farklı durumlar fark ediyorsanız, özellikle fiziksel, doktor tavsiyesine ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Eğer ishal gibi bir rahatsızlık var ise ve öksürük veya kusma gibi sorunlar da eşlik ediyorsa kesinlikle doktorunuza başvurmalısınız. Çünkü bu belirtileri bebeğinizde bir enfeksiyon sorununun olduğunu gösteriyor olarak kabul etmelisiniz. Zira bu dönemde bebeğiniz ağzına her nesneyi atacağı için enfeksiyon kapması normal olduğu gibi bebeklerin bağışıklıkları çok düşük olacaktır.

Bu gönderi ne kadar faydalıydı?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 1

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

Yorum Yazınız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir