5
(1)
Bebeklerde bağışıklık sistemini oluşturan birinci faktör ilk bebeklerin aşısı olarak nitelenen anne sütü, içeriğindeki antikorlar ile onlar için besin değeri en yüksek ve en temel gıdadır. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmeleri için ilk 6 ay anne sütü içmeliler. Anne sütü yokluğunda ya da yetersiz olması durumunda mutlaka hekiminize danışın. Bebek 6 ayına girdiğinde ek gıdaya geçmeye başlar ve ek gıdaya geçilmesi ile birlikte bebeklerin bir takım mineral ve vitaminleri alabilmesi için destekleyici gıdalar almaya da ihtiyacı vardır.
Bu gıdalar onların keyif alarak rahatlıkla tüketebileceği normlarda hazırlanmalı ve de gerekli durumlarda doktor kontrolü ile alerjen olasılığı düşünülerek fizyolojik yapılarına uygun olan bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Neden Zayıftır?
Bebeklerin gelişmiş bir bağışıklık sistemi olmadığı gibi bağırsak yapıları da anne sütünün yanı sıra dışarıdan aldıkları her besinde farklılık gösterebilmekte, günlük aktivitelerinin yanı sıra uyku düzenlerini dahi doğrudan etkileyebilmektedir.
Anne sütünün besin değerlerinin yeterli gelmemesi, annenin doğru beslenememesi, aileden gelen genetik yatkınlık, kromozon anomalileri , günlük yaşam alanlarının uygun olmaması, düzenli uyku alışkanlığına sahip olunamaması, düzenli aşılarının yapılamaması, vitamin ve mineral bakımından yetersiz kalan ek gıdaların tüketilmiş olması bebeklerin bağışıklık sistemini doğrudan etkilemektedir.
Bebeklerin Bağırsaklarının Çalışması için Gerekli Gıdalar
Ek gıdaya başlayan bebeğin bağırsaklarını zorlamadan, rahatlıkla ve yumuşak kıvamda tuvaletini yapabilmesi için öğünlerine tahıl ve lif yönünden zengin gıdalarla birlikte probiyotik açısından zengin ayran, kefir gibi gıdaların tüketimine önem verilmelidir. Kayısı, incir ve armut gibi lif oranı yüksek besinler dışkılarının daha yumuşak çıkmasına olanak sağlarken, probiyotik içeriği yüksek besinler de kabızlık oluşumunun önüne geçecektir.
Bebeğin bağırsak hareketliliği için sıvı alımı da önemlidir. 6 aydan büyük olsa da anne sütü varsa anne sütüne ya da anne sütü yokluğu ya da yetersizliği durumunda uygun devam sütü alımına, meyve suyu gibi sıvıları da tüketmesi gerekmektedir.
Özellikle emziren anneler, doğrudan anne sütü ile bebeklerinin bağırsak yapılarını etkiliyor olduklarından beslenmelerine ekstra dikkat etmeli, probiyotik yönünden zengin gıda tüketimini, sebze tüketimini arttırarak baharatlı gıdaların alımını azaltmalılardır.
Bebeklerin Bağışıklık Sistemi için Gerekli Besinler
Bebeklerde bağışıklık sisteminin destekleyen yiyecekler sindirimi kolaylaştırıp, günlük aktivitelerini keyifle yapmalarını sağlarken, uyku düzenleri için de büyük öneme sahiptir.
Bu yiyecekleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Yoğurt
Bağırsakta yararlı bakterilerin oluşumu bakımından içeriğindeki yüksek probiyotikler sayesinde yalnızca sindirim ve bağışıklık sistemi için değil, bebeklerin kemik gelişimine de büyük katkı sağlamaktadır. Bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin çoğalmasında katkı sağlar.
Ancak bebeğinizin süt alerjisi gibi bir rahatsızlığı varsa yoğurt tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Laktoz alerjisi olan bebekler yoğurt tüketimi yapabilmektedir.
Yumurta
Aminoasit bakımından zengin olan yumurta; A, B, D vitaminleri ile çinko ve demir bakımından en güçlü besinler arasında yerini almaktadır. Bebeğinizin hem zeka gelişimini sağlamakta hem de bağışıklığını güçlendirmektedir.
Havuç
İçeriğindeki A ve C vitaminlerinin zenginliği ile beyaz kan hücrelerinin oluşumunda önemli bir yere sahip olup, dışarıdan gelebilecek virüslere karşı da doğal bir koruma kalkanı görevi görmektedir.
Tatlı Patates
Muhteşem bir potasyum kaynağı olan patates, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayıp içeriğindeki beta-karoten sayesinde de gelişimlerine büyük katkı sağlamaktadır.
Sebze
Ispanak, brokoli, pırasa gibi yeşil yapraklı sebzeler bebeklerin ihtiyacı olan tüm antioksidanları içeriklerinde barındırdıklarından bağırsak sistemlerinin sağlıklı bir biçimde çalışmasına fayda sağlarken aynı zamanda hastalıklara karşı da hücreleri korumaya alarak, DNA onarımını büyük ölçüde etkilemektedir. Bebekler için püre haline getirilerek tüketimi oldukça kolay olup, bebeklerin tuvaletlerini zorlanmadan yumuşak dışkılamalarına da imkân vermektedir.
Kuruyemişler
Özellikle fındık, ceviz, badem gibi içerisinde bol miktarda bulunan çinko, omega 3 yağ asidi ve E vitamini bakımından zengin kuruyemişleri tüketmesini sağlamak bebeğiniizn bağışıklık sistemi açısından faydalı olacaktır.
Bebeklerde beslenmeye bağlı olarak bağırsak problemleri ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Doğru gıda alımı ile beslenmesi desteklenmeyen bebeklerde kusma, karın şişliği, dışkıda sertlik ve bağırsakta biriken dışkı ve gaz sebebi ile süregelen ağrıya bağlı ağlama nöbetleri görülür.
Bilinçli ebeveynler olarak bu problemler ortaya çıkmadan gerekli önlemleri almak ve onların minik bünyelerini yormayacak ve bağırsak floralarını tehlikeye atmayacak şekilde beslenme alışkanlıkları edinmek gerekir.
Bu gönderi ne kadar faydalıydı?
Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!
Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 1
Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.